Νύχτα επεισοδίων στην Τουρκία-Τρεις νεκροί

Νύχτα επεισοδίων στην Τουρκία-Τρεις νεκροί

 

Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Τρίτη σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις έγιναν με αφορμή τη μάχη που μαίνεται στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών της περιοχής.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους του Κομπάνι, της πόλης που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

Στις περισσότερες πόλεις, βίαια επεισόδια αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις.

Ένας 25χρονος σκοτώθηκε στην πόλη Μους, όπου άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα παραμένουν ασαφείς. Η εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι δέχτηκε πυρά από αγνώστους ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Στην “πρωτεύουσα” των Κούρδων της Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστικού κόμματος Χούντα-Παρ και Κούρδων διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Το βράδυ της Δευτέρας το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάλεσε τους Κούρδους όλης της χώρας —το 20% του πληθυσμού ή 15 εκατομμύρια άνθρωποι— να κινητοποιηθούν εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ και εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για απραξία και “συνέργια” με το ΙΚ.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στην Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Μερσίνη και τα Άδανα καθώς και στην επαρχία Σιίρτ όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και οχήματα.

Οι τοπικές αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ, σε πολλές συνοικίες του Μαρντίν και στην πόλη Βαν, στα ανατολικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά έκανε έκκληση για ηρεμία. “Η βία δεν είναι λύση, δεν είναι αποδεκτή” είπε στους δημοσιογράφου, προσθέτοντας: “Αυτές οι παράλογες αντιδράσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διαφορετικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: twitter@kurdistannews24  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ