Ντόμινο εξελίξεων με την Thomas Cook: “Κατέρρευσαν” και θυγατρικές της σε Γερμανία – Πολωνία

“Ντόμινο” εξελίξεων μετά την κατάρρευση της Thomas Cook. Σαν πύργος από… τραπουλόχαρτα καταρρέουν και θυγατρικές του άλλοτε ισχυρού τουριστικού κολοσσού.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι και η γερμανική θυγατρική της, Thomas Cook GmbH κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, όπως μετέδωσε η dw.com, επικαλούμενη εκπροσώπους της εταιρείας. Όπως τόνισαν, “αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση” προκειμένου να απεμπλακούν από τα οικονομικά προβλήματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν μετά την χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας.

Τον ίδιο δρόμο της πτώχευσης ακολούθησε και η πολωνική θυγατρική, «Neckermann Polska», όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται τοπικές Αρχές.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό κράτος της Έσσης αποφάσισαν να ενισχύσουν τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Condor, επίσης θυγατρική της Thomas Cook. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, θα δοθεί δάνειο-γέφυρα ύψους €380 εκατ.Ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του παρά την χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του. «Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας Ούλριχ Νουσμπάουμ, η εταιρία μπορεί πολύ σύντομα να εξυγιανθεί και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να αποπληρωθεί και το δάνειο.

Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διασώσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ