Ντμίτρι Πεσκόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400

Στην αποκάλυψη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400, προχώρησε ο εξ απορρήτων του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο “Special Report”, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας και την προνομιακή σχέση Πούτιν-Ερντογάν. «Ιστορικά έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, μεταξύ των λαών μας, πνευματικά και σε σχέση με τη θρησκεία. Και κάθε φορά τρέφουμε μεγάλη ελπίδα για το μέλλον των διμερών μας σχέσεων και έχουμε ένα αρκετά καλό όγκο εμπορίου και οικονομικών σχέσεων, οι οποίες καλυτερεύουν», είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς για το πώς θα αξιολογούσε τις ελληνορωσικές σχέσεις, από το 1 έως το 10, ο εξ απορρήτων του Προέδρου Πούτιν δήλωσε «Ίσως να είναι κάπως προσωπικό, αλλά θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στο 6. Είναι γύρω στο 6 επειδή έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Αλλά πρώτα πρέπει να σκεφτούμε το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, επειδή είναι η καλύτερη ασφάλεια. Θα μας εξασφαλίσει από την δίνη της πολιτικής σκηνής. Ορισμένες φορές αντιμετωπίζουμε (το γεγονός) ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με αυτούς τους οργανισμούς».

Ντμίτρι Πεσκόφ

Ντμίτρι Πεσκόφ: Υπάρχει χώρος για σημαντική βελτίωση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

«Προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι για μια περεταίρω ανάπτυξη της σχέσης με την Ελλάδα, όταν αυτή είναι έτοιμη να το κάνει. Ξέρετε, ο παλιός σας φίλος, η Τουρκία, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πολύ ανεπτυγμένες σχέσεις (π.χ. στρατιωτικά και σε τεχνικό επίπεδο) με τη χώρα μας. Σχεδιάζουμε διμερή έργα μαζί τους, επειδή είναι τόσο κυρίαρχοι ώστε να παίρνουν αποφάσεις, παρά την συμμέτοχή τους στο ΝΑΤΟ, επειδή αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους» τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία και την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Αμερική αρέσκεται να παίζει το παιχνίδι των κυρώσεων, παρότι ποτέ δεν καταφέρνουν τους στόχους τους και δεν κατάφεραν ποτέ να αλλάξουν τη γνώμη καμίας χώρας. Η δική μας πολιτική είναι να είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για μια χώρα, ιδίως για την Ελλάδα. Το σύστημα (S-400) δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. 100% αμυντικό».

Μάλιστα ο Ντμίτρι Πεσκόφ προανήγγειλε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400. «Έχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες με τους Τούρκους εταίρους μας και το ελπίζουμε. Ναι» ανέφερε χαρακτηριστικά, απατώντας σε σχετική ερώτηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 24:00 στην πρεμιέρα του «Special Report».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ