Νοβότνι: Τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα έφεραν μία συγκεκριμένη σταθεροποίηση στη χώρα

Τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα έφεραν μια συγκεκριμένη σταθεροποίηση στη χώρα, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, παρουσιάζοντας σήμερα στην Επιτροπή Δημοσιονομικών της αυστριακής Βουλής, την εξαμηνιαία Έκθεσή του, στην οποία προβλέπει για την Αυστρία μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015.

Κατά τη συζήτηση, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος εκτίμησε πως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις.

Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μακροπρόθεσμα ως στόχο να υπάρχει η συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για την Αυστρία, ο ίδιος προβλέπει πως, ενόψει μιας βραδείας ανάκαμψης και του συνεχιζόμενου χαμηλού πληθωρισμού στο χώρο της Ευρωζώνης, θα υπάρξει μεν επανεκκίνηση των επενδύσεων, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να εμφανίζει στασιμότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τον πληθωρισμό στην Αυστρία, εκτιμά ότι θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο από το 0,9% εφέτος σε ένα 1,6% τον επόμενο χρόνο – γεγονός που η ΑΚΤ ανάγει στις αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες , αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα, που κατά την εκτίμησή του θα αυξήσει το ποσοστό του πληθωρισμού τα δύο επόμενα χρόνια κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, το ποσοστό πληθωρισμού βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 2%, κάτω δηλαδή από εκείνο που θεωρείται ως σταθερότητα τιμών, με την ΕΚΤ να αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη με τη διάθεση ρευστότητας, το ύψος του ποσού της οποίας, ο ίδιος ο Έβαλντ Νοβότνι υπολόγισε στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Χουλιαράκης: Στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2016 η άρση των capital controls 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.