Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για διαφθορά – Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση

Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε από δικαστήριο του Παρισιού ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή το ένα εκτιτέο.

Μαζί με τον Σαρκοζί καταδικάστηκαν ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ αλλά και ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Στην υπόθεση αυτή, την επονομαζόμενη “ecoutes” (τηλεφωνικές υποκολοπές), ο Σαρκοζί φέρεται να προσπάθησε, από κοινού με τον Ερζόγκ, να εξαγοράσουν τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ο οποίος ήταν τότε μέλος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος επιδίωκε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες, αν όχι και να επηρεάσει μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση με μια υπόθεση -την υπόθεση Μπετενκούρ- στην οποία είχε εξασφαλίσει απαλλαγή στο τέλος του 2013. Σε αντάλλαγμα είχε δώσει μια ισχυρή «ώθηση» στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ προκειμένου να καταλάβει μια περίοπτη θέση που εποφθαλμιούσε ο τελευταίος στο Μονακό, αλλά την οποία δεν απέκτησε ποτέ.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα ερευνώντας τις υποθέσεις του. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει προθεσμία 10 ημερών για να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση. Είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ