Neue Zürcher Zeitung: Έγκλειστοι, χωρίς δικαιώματα, ξεχασμένοι

Neue Zürcher Zeitung: Έγκλειστοι, χωρίς δικαιώματα, ξεχασμένοι

«Έγκλειστοι, χωρίς δικαιώματα, ξεχασμένοι», υπό αυτό τον τίτλο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung φιλοξενεί σήμερα ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ που αναφέρεται στην κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα και οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα, κρατούνται συχνά επί μήνες. Τα δικαιώματά τους καταπατώνται. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ανήλικοι».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στις συνήθως «άθλιες συνθήκες διαβίωσης» των προσφύγων στους καταυλισμούς στην Ελλάδα ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις προσφύγων με τους οποίους συνομίλησε και οι οποίοι διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι από το 2012 έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταυλισμών και των προσφύγων που κρατούνται σε αυτά -συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα- ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο ακριβής αριθμός των προσφυγικών καταυλισμών δεν είναι σαφής. Σε δήλωσή του προς τη Neue Zürcher Zeitung ο Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης επισημαίνει ωστόσο ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, αλλά το νομικό καθεστώς των ανθρώπων το οποίο χειροτερεύει συνεχώς.

 

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ