Νέος πρόεδρος του Μεξικό ο Νιέτο

Νέος πρόεδρος του Μεξικό ο Νιέτο

 

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ορκίστηκε χθες πρόεδρος του Μεξικού, κατά τη διάρκεια τελετής μπροστά από το Κοινοβούλιο, κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή στην εξουσία του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο είχε ασκήσει την εξουσία, χωρίς διακοπή, από το 1929 έως το 2000.

Ο 46χρονος Νιέτο, δήλωσε ότι το PRI απογοήτευσε οικτρά τους πολίτες και υποσχέθηκε μια σειρά αλλαγών για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας.

«Το κράτος έχει χάσει το έδαφος σε σημαντικούς τομείς. Η ανομία και η βία έχουν στερήσει σε πολλά μέρη της χώρας την ειρήνη και την ελευθερία», δήλωσε ο Νιέτο κατά την εναρκτήρια ομιλία του. «Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την ειρήνη στο Μεξικό».

Ο Νιέτο αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία χώρα όπου μέσα σε έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας του Συντηρητικού Φελίπε Καλντερόν, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας βίαιων επεισοδίων μεταξύ συμμοριών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Νιέτο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει όποια δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι εξίσου σημαντική είναι η μείωση της βίας. Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, απέδωσε φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Οι αλλεπάλληλες δολοφονίες που έχουν συμβεί στο Μεξικό έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα ανησυχίας τόσο στους επενδυτές όσο και στους τουρίστες και οι ψηφοφόροι στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Κανκούν, προσδοκούν ότι ο Νιέτο θα καταφέρει να ηρεμήσει την κατάσταση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ