Νέο επεισόδιο στο Brexit – Συνεδριάζει το DUP

Σε συνέδριο θα συμμετέχουν τα μέλη του DUP, του μικρού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, σε ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ του Brexit.

Με 10 βουλευτές, οι υπερσυντηρητικοί προτεστάντες του DUP για τους οποίους η ένωση με τη Βρετανία αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα, βγήκαν από την αφάνεια υποστηρίζοντας τους Συντηρητικούς και προσφέροντάς τους την πλειοψηφία στη βουλή. Όμως έχουν ήδη εμποδίσει δύο εκδοχές της συμφωνίας για το Brexit, πρώτα αυτή της Τερέζα Μέι και τώρα αυτή του διαδόχου της Μπόρις Τζόνσον.

Η επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ θα πάρει τον λόγο και αναμένεται να επιτεθεί εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος με τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ δέχθηκε να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία σε σχέση με αυτό του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Η Φόστερ κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τους βουλευτές του DUP να μην στηρίξουν τη συμφωνία του Τζόνσον, ελπίζοντας να υπάρξει άλλη «η οποία θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέρυσι ο Τζόνσον είχε τιμητικό ρόλο στο συνέδριο του DUP: έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα και είχε καλέσει τους συμμετέχοντες να αντισταθούν σε ένα Brexit το οποίο θα τους ανάγκαζε να «δεχθούν τους κανόνες της ΕΕ».

Φέτος όμως η συμφωνία του για το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ προβλέπει ακριβώς τη συμμόρφωση των Βορειοϊρλανδών με τους κάποιους κανόνες της ΕΕ και γι’ αυτό αναμένεται να γίνει στόχος επικρίσεων.

Οι ενωτικοί του DUP εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας και καθιστά μακροπρόθεσμα πιο πιθανή την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το ιρλανδικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των δυσκολιών για τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit καθώς η επαναφορά συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που τερμάτισε τριάντα χρόνια συγκρούσεων.

Τη Δευτέρα το βράδυ υπέρμαχοι της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Μπέλφαστ για να συζητήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον. Η πρόσκληση για τη συγκέντρωση έκανε λόγο για «προδοσία», ενώ εκπρόσωπος των ενωτικών, ο Τζέιμι Μπράισον, υπογράμμισε «την τεράστια οργή» που επικρατούσε στην αίθουσα, στην οποία βρίσκονταν και μέλη του DUP. «Εισερχόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο», προειδοποίησε. «Το μήνυμα στο DUP είναι να μην υποχωρήσει!».

Ωστόσο, ο Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει την επί της αρχής συμφωνία της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία του, χωρίς τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού κόμματος, κάτι που δεν είχε πετύχει η Μέι.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, γεγονός που ίσως στοιχίσει στο DUP, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία είχε ψηφίσει κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η συμφωνία Τζόνσον καθιστά απαραίτητους τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Το κόμμα έχει δίκιο να λέει ότι η νέα συμφωνία συν τω χρόνω θα αποδυναμώσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωση», εκτίμησε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Φίνταν Ο’Τουλ σε άρθρο του στους Irish Times. «Όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα του Brexit, το οποίο στήριξαν με ενθουσιασμό», πρόσθεσε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ