Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορούμε να “παγώσουμε” την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Νέες απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Δευτέρα. Προειδοποίησε, συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία μπορεί ακόμα να “παγώσει” την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν οι δύο χώρες δεν λάβουν μέτρα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφαλείας της Άγκυρας.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία είχε άρει την αντίρρησή της για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία εάν αποτύχουν να εκδώσουν υπόπτους που έχουν δεσμούς με παράνομες κουρδικές ομάδες ή με το δίκτυο των οπαδών του Φετχουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται για ενορχήστρωση αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 30 μελών του ΝΑΤΟ και το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα μπορούσε να αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, αναφέρει το Associated Press.

“Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εάν αυτές οι χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τους όρους μας, θα παγώσουμε τη διαδικασία (σσ. ένταξης)”, δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. “Η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους”, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συμπλήρωσε, δε ,ότι η Σουηδία δεν “προβάλλει μια καλή εικόνα”, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ