Η απάντηση Μακρόν στον Ερντογάν: Το Παρίσι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα

Τις “απαράδεκτες” δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους, καταγγέλλει η γαλλική προεδρία και ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο “οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές”. Το Ελιζέ στην ανακοίνωσή του προσθέτει πως “η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί”, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού ενώ επίσης επισημαίνει  τις “πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα”. “Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο”, συνεχίζει το Ελιζέ. Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα “η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά” της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους”, ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από… ολιγοήμερη ανακωχή, λέγοντας “τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του”. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του. Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον”, ενώ αργότερα επεσήμανε: “Όσοι ανησυχούν από την άνοδο του Ισλάμ, επιτίθενται κατά της θρησκείας μας επικαλούμενοι κρίσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν. Οι δηλώσεις κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων αποτελεί προσπάθεια κάποιων πολιτικών στη Δύση να καλύψουν τις αποτυχίες τους. Το τελευταίο παράδειγμα είναι οι έννοιες, όπως γαλλικό Ισλάμ, ευρωπαϊκό Ισλάμ και αυστριακό Ισλάμ, που ανακαλύφθηκαν τελευταία. Βασικός σκοπός αυτών των προσπαθειών, των οποίων επικεφαλής είναι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους” ανέφερε κατά την ομιλία του στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος AK, στην Καισάρεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ