Νέα κόντρα Γαλλίας – Βρετανίας: Πολεμικά πλοία στο νησί Tζέρσεϊ με αφορμή το ψάρεμα στην περιοχή

της Μαρίας Δεναξά

Στο “κόκκινο” ανέβηκε η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας έπειτα από μια διένεξη για το ψάρεμα στην περιοχή κοντά στο νησί Τζέρσεϊ. Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή λόγω της νέας κόντρας για τα αλιευτικά δικαιώματα. Ο Εμάνουελ Μακρόν έχει στείλει και εκείνος δύο πολεμικά πλοία, ενώ περισσότερα από 100 γαλλικά αλιευτικά “μπλοκάρουν” την είσοδο του λιμανιού του Τζέρσεϊ.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας να κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.

«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. «Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Nωρίτερα χθες η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν είχε προειδοποίησει ότι η Γαλλία θα κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ – η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου – είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες. «Όσον αφορά στο Τζέρσεϊ, θα σας υπενθυμίσω, για παράδειγμα, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου» πρόσθεσε. «Έχουμε μέσα στη διάθεσή μας. Και ακόμη και αν θα ήταν λυπηρό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα καταφύγουμε εκεί αν πρέπει» σημείωσε.

Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος της διαμάχης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια, την επομένη του «διαζυγίου».

Η νήσος Tζέρσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας είναι μία ημιαυτόνομη επικράτεια, υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος η οποία εξαρτάται για την ηλεκτροδότηση της από τη Γαλλία, από την οποία αγοράζει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίων καλωδίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ