Ναβάλνι: Με δηλητηρίασαν με εντολή Πούτιν γιατί με θεωρούν απειλή – Νόμιζα ότι πεθαίνω

Την πρώτη του συνέντευξη μέσω βίντεο έδωσε ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη δηλητηρίαση και την ταχεία ανάρρωσή του. Ο Ναβάλνι στη συνέντευξη σε διακεκριμένο Ρώσο blogger στο YouTube, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, είπε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί πολύ και ότι οι γιατροί έχουν εντυπωσιαστεί με την ταχεία ανάρρωσή του, αλλά ότι τα χέρια του τρέμουν σε μεγάλο βαθμό και κάνει φυσικοθεραπείες, ενώ η αποθεραπεία του στη Γερμανία πιθανόν να χρειαστεί ακόμη δύο μήνες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα της συνέντευξης έδειξε ότι τρέμει το χέρι του. Όπως σημείωσε, οι γιατροί δεν υπολόγισαν σωστά τον χρόνο της αποθεραπείας του.Σημειώνεται ότι ο Ναβάλνι συνήλθε από το κώμα πριν από μερικές εβδομάδες αφού είχε καταρρεύσει στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη ρωσική Σιβηρία στις 20 Αυγούστου. Είχε μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία και σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι είπε ότι οι γιατροί στο Ομσκ της Σιβηρίας, όπου είχε μεταφερθεί αρχικά όταν κατέρρευσε στη διάρκεια της πτήσης, δεν επέτρεπαν την αερομετακομιδή του στη Γερμανία ώστε να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νόβιτσοκ. Περιγράφοντας την εμπειρία του, ο Ναβάλνι τόνισε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι του συνέβαινε, αλλά ότι νόμιζε ότι πεθαίνει. Την ημέρα όμως που δηλητηριάστηκε, είπε, αισθανόταν απολύτως καλά και η κατάστασή του άλλαξε αιφνιδίως 20 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το Ομσκ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο εισήλθε ο παράγοντας νόβιτσοκ στον οργανισμό του, αλλά σημείωσε ότι πιθανόν άγγιξε κάτι. Όπως είπε ο Nαβάλνι, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κατόπιν εντολής του Ρώσου προέδρου, τον δηλητηρίασαν με αυτόν τον σπάνιο νευροτοξικό παράγονα επειδή οι Αρχές τον έβλεπαν ως απειλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

“Κατάλαβαν ότι υπήρχαν μεγάλα, μεγάλα προβλήματα που τους απειλούσαν ενόψει των εκλογών για τη Δούμα”, είπε ο Ναβάλνι. Σημειώνεται πως οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο Ναβάλνι έδωσε συνέντευξη και στο Spiegel όπου περιγράφει την κατάστασή του και τον αγώνα του να επανέλθει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ