ΝΑΤΟ: Σφοδρή επίθεση στον Πούτιν για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία

Με σφοδρότητα αντέδρασε το ΝΑΤΟ στην δήλωση του προέδρου της Ρωσίας ότι θα εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία, δήλωση για την οποία σήμερα η Συμμαχία επέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική τις δηλώσεις του Πούτιν για τα πυρηνικά. Αν και η κίνηση δεν ήταν απροσδόκητη, θεωρείται από τις πιο σφοδρές αντιδράσεις της Ρωσίας στην υποστήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία. Μάλιστα το Κίεβο ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απάντηση.  Μολονότι η Ουάσιγκτον, υποβάθμισε κάπως τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πούτιν, το ΝΑΤΟ είπε ότι η υπόσχεση του Ρώσου προέδρου για μη διάδοση και η περιγραφή του για την ανάπτυξη αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

“Η αναφορά της Ρωσίας στην πολιτική πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι εντελώς παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σε σχόλια που έστειλε μέσω email στο Reuters την Κυριακή. «Η Ρωσία παραβιάζει συστηματικά τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αναστολή της συμμετοχής της στη Νέα Συνθήκη START», είπε ο εκπρόσωπος, το όνομα του οποίου πάντως δεν αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters. H νέα συμφωνία START περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά και από υποβρύχια, καθώς και τον αριθμό των βομβαρδιστικών που μπορούν να εκτοξεύσουν τέτοιους πυραύλους.

Ένδειξη ήττας

Ο ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy, ο Oleksiy Danilov, δήλωσε ότι το σχέδιο της Ρωσίας θα αποσταθεροποιήσει επίσης τη Λευκορωσία, την οποία όπως είπε είχε πάρει «όμηρο» η Μόσχα. Ειδικοί είπαν ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σοβαρή γιατί μέχρι τώρα η Μόσχα ήταν περήφανη που, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το κάνει.  Ένας άλλος υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι «πολύ προβλέψιμος». «Κάνοντας δήλωση για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει τον πόλεμο και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τρομάξει με τακτικά όπλα», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak.

Η Ουάσιγκτον δεν φαινόταν να βλέπει καμία αλλαγή στο ενδεχόμενο της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και η ίδια και το ΝΑΤΟ είπαν ότι τα νέα δεν θα επηρεάσουν τη δική τους πυρηνική θέση. «Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας», έγραψε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένα κέρδη σε ένα πεδίο μάχης και όχι σε εκείνα που έχουν την ικανότητα να αφανίζουν πόλεις. Δεν είναι σαφές πόσα τέτοια όπλα διαθέτει η Ρωσία, δεδομένου  ότι είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να καλύπτεται από την μυστικότητα του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ουκρανία

Παρά την χαλαρότητα που επέδειξε η Ουάσινγκτον, το Κίεβο ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε ακόμα να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να αποτραπεί η Μόσχα από την χρήση πυρηνικών όπλων.
«Η Ρωσία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη χρόνια ανικανότητά της να είναι υπεύθυνος διαχειριστής πυρηνικών όπλων ως μέσων αποτροπής και πρόληψης πολέμου, όχι ως εργαλείων για απειλές εκφοβισμούς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ