Ναός των Μάγιας έγινε… μπάζα

Ναός των Μάγιας έγινε… μπάζα

Οι εργολάβοι οδικού δίκτυου της εταιρείας ‘D-Mar’, που συνδέονται με τον πολιτικό εν ενεργεία Ντένις Γκριτζάλ, κατέστρεψαν ολοσχερώς ναό που χρονολογείται η ανέγερσή του πριν από δύο χιλιάδες τριακόσια έτη στο βόρειο Μπελίζ, για να γίνει με τα οικοδομικά υλικά του… μια επιχωμάτωση στην περιοχή της οδικής αρτηρίας, κατήγγειλε η ίδια η κυβέρνηση αναγγέλλοντας τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας με σκοπό τον καταλογισμό των ευθυνών.

Πάνω σε λοφίσκο υψωνόταν ο πυραμιδικός αυτός ��αός των Μάγιας, που είχε ύψος περίπου 30 μέτρων. Εντασσόταν στο χώρο λατρείας του ‘Νοχ Μουλ’, δηλαδή του  «Υψηλού Λόφου» (αυτός απέχει στα βόρειοδυτικά 80 χλμ. από την πρωτεύουσα Πόλη του Μπελίζ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Μεξικό).

Στο Μπελίζ, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων με μέριμνα κρατική. Πάντως, τα σχετικώς προβλεπόμενα πρόστιμα -ως 10 χιλιάδες δολάρια- κρίνονται αμελητέα συγκριτικά με την τεράστια ζημιά από την καταστροφή ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αυτό, στο οποίο στο μακρινό παρελθόν συνέρρεαν κάθε έτος ως και 40 χιλιάδες Μάγιας, σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ