Μουζάλας: Λύση για το προσφυγικό είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι – Κάναμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε πως το πρόβλημα θα λυθεί όταν τερματιστεί ο πόλεμος. Επιπλέον ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε «την καλύτερη δυνατή διαχείριση» που θα μπορούσε τηρουμένων των αναλογιών.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στη διαχείριση του προσφυγικού. Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα προκαλούσε αύξηση των ροών. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει η μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική ροή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μεταφορά πληθυσμών από δύο ηπείρους, από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, ιστορικά, δεν έχει ξαναγίνει. Οδήγησε σε όξυνση των ακροδεξιών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που στην αρχή εφαρμόστηκαν πολιτικές του Διαφωτισμού. Αυτό το κλίμα στην Ευρώπη, κλίμα δεξιάς στροφής, ειδικά ως προς την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, σήμερα κυριαρχεί» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι κρατήθηκε μια στάση που πήγαζε από «μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πρόσφυγες και απέναντι στην πατρίδα σου. Δεν υπήρξε εύκολη στιγμή. Με βοήθησε η εμπειρία μου. Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στο τέλος θα σε ταπεινώσει. Μιλάμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση, όχι για λύση του προβλήματος. Λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. Η ΕΕ συμμετείχε στους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Γιατί λέμε έτσι αθώα ότι ξαφνιαστήκαμε; Έχουμε τη συμμετοχή μας σ’ αυτές τις καταστάσεις. Η ορθή πολιτική στο προσφυγικό, είναι ορθή και για εμάς τους ίδιους και για τη δημοκρατία μας. Στηρίζει τις θεμελιακές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανέφερε: «Είναι μαραθώνιος, δεν είναι κατοστάρι. Το περισσότερο διάστημα η εικόνα είναι κακή και δύσκολη».

«Η υποκρισία της κεντρικής Ευρώπης είναι φοβερή. Η Ιταλία είπε ότι κλείνει τα λιμάνια της. Το ίδιο είπε η Σουηδία και η Αυστρία που έκλεισαν τα σύνορά τους. Να το δούμε στο πλαίσιο της δεξιάς ξενοφοβικής στροφής της Ευρώπης. Θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα ανακατανομής μέσα σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μεταφέρονται εκεί όσοι δεν χωρούν στις χώρες πρώτης υποδοχής».

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε: «Να μη φοβηθούν οι Έλληνες. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ