Μόσχα σε Παρίσι: Ή τα χρήματα ή τα πλοία

Μόσχα σε Παρίσι: Ή τα χρήματα ή τα πλοία

Η Γαλλία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραδώσει τα πολεμικά πλοία Μιστράλ στη Ρωσία ή αν θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει καταβάλει η Μόσχα για αυτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

“Η κατάσταση είναι απλή: υπάρχουν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν” είπε ο Λουκασέβιτς όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου. “Εάν η γαλλική πλευρά έχει κάποιες διαφοροποιήσεις θα πρέπει να μιλήσει για αυτές και όχι να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του διπλωματικού μεγαφώνου. Η Γαλλία θα πρέπει να αποφασίσει. Ή να επιστρέψει τα χρήματα”, τόνισε.

Τον Ιούνιο του 2011 το Παρίσι συμφώνησε να πουλήσει δύο πλοία Μιστράλ στη Ρωσία έναντι του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το πρώτο πλοίο βαφτίστηκε “Βλαδιβοστόκ” ενώ το δεύτερο θα ονομάζεται “Σεβαστούπολη”, από το όνομα του μεγάλου λιμανιού της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Ρωσία.

Αρχικά η παράδοση του πρώτου πολεμικού σκάφους ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Όμως τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε να αμφισβητεί το συμβόλαιο και ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου αν θα παραδώσει τα πλοία, “αναλόγως με την κατάσταση” που θα έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως από το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή αυτή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ