Μόσχα προς Κίεβο: Ζητήστε συγγνώμη

Μόσχα προς Κίεβο: Ζητήστε συγγνώμη    

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένας όλμος που προήλθε από το έδαφος της Ουκρανίας έπεσε σε ρωσικό συνοριακό φυλάκιο προκαλώντας τον τραυματισμό τελωνειακών υπαλλήλων και απαίτησε από το Κίεβο επίσημη συγγνώμη για αυτή την “πρόκληση”. Η ρωσική τελωνειακή υπηρεσία ανέφερε ότι ένα βλήμα όλμου έπεσε στο συνοριακό σταθμό και ότι όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι ένας από τους εργαζόμενους που τραυματίστηκε υποβλήθηκε σε ελαφρά χειρουργική επέμβαση αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.Το περιστατικό αυτό συνέβη ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα πυρά που έπεσαν από την ουκρανική πλευρά των συνόρων προς το ρωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού στην περιοχή της Ντολιάνσκ. «Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» από το Κίεβο, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια «προκλητική» και κατηγόρησε ανοιχτά τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις. «Η Ρωσία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γι’ αυτή την επιθετική πράξη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στο Κίεβο, όμως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει πυρά πυροβολικού ή όλμους στην περιοχή. «Λόγω της εγγύτητας των συνόρων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο ουκρανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί πυρά πυροβολικού ή όλμους» αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ Παρασκευή στις 22:00 τοπική ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ