Μήνυμα του προέδρου της Αιγύπτου στην Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη. Είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε –σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος- ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ – Σίσι.

Η τοποθέτηση του Αιγύπτιου προέδρου έρχεται δύο ημέρες έπειτα από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ – Σάρατζ, τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον Φάγεζ αλ – Σάρατζ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στη Λιβύη μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο αντιπάλους της Άγκυρας στην περΙοχή.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η ΚΕΕ, και οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων ενώ 140.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται μαχητές από την αρχή της επίθεσης των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ