Μήνυμα του Ομπάμα στη Μόσχα

Μήνυμα του Ομπάμα στη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «κάνει ένα διάλειμμα» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

«Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.

Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως «ορθότερο» να γίνει ένα διάλειμμα «να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης», πρόσθεσε.

«Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη», είπε ο Ομπάμα. «Θα εκτιμήσουμε (σε ποια θέματα) η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ εντάθηκε μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών να παραχωρήσουν προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο ο Ομπάμα είπε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι πατριώτης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ