Μια γέφυρα που κατασκευάζεται κάθε χρόνο από γρασίδι – ΦΩΤΟ

Από τις δύο πλευρές ενός ψηλού φαραγγιού στις Περουβιανές Άνδεις, μια αιωρούμενη γέφυρα δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Απουριμάτς.

Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα την άνοιξη, οι κάτοικοι από τις γύρω κοινότητες συγκεντρώνονται για να ανανεώσουν τη γέφυρα. Οι μέθοδοι κατασκευής της περίεργης γέφυρας, περνούν από γενιά σε γενιά και έχουν αλλάξει ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια.

Η διαδικασία ξεκινάει με τη συλλογή των κλώνων γρασιδιού που έχουν ένα συγκεκριμένο μήκος και τα οποία στρέφονται μαζί για να σχηματίσουν ένα λεπτό σχοινί. Αυτά, με τη σειρά τους, γίνονται δέσμες με άλλα μεγαλύτερα σχοινιά φτιαγμένα από γρασίδι, τα οποία τελικά πλέκονται μαζί για να σχηματίσουν ακόμα πιο χοντρά και δυνατά σχοινιά που θα στηρίξουν την παράξενη γέφυρα. Στη συνέχεια οι κοινότητες τοποθετούν μαζί το σύνολο των σχοινιών για να προχωρήσουν στη δημιουργία της γέφυρας.

Τα σχοινιά από γρασίδι τοποθετούνται σε ανθεκτικές βάσεις και οι έμπειροι κατασκευαστές αρχίζουν να κινούνται από τις άκρες μέχρι τη μέση της γέφυρας, υφαίνοντας τις πλευρές και το πάτωμά της. Μόλις οι κατασκευαστές συναντηθούν στο κέντρο, ξαπλώνουν στο πάτωμα της γέφυρας και την εγκαινιάζουν.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο τελετουργικό τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της συχνότητας που ανανεώνεται η περίεργη γέφυρα από γρασίδι. Προηγουμένως, οι κοινότητες αντικαθιστούσαν τη γέφυρα μία φορά κάθε τρία χρόνια. Όμως, καθώς η πιο εύκολη προσβασιμότητα και ο τουρισμός έχουν φέρει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή, η συχνότητα ανανέωσής της έχει αυξηθεί σε μια φορά το χρόνο, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να προσελκύσουν περισσότερο τουρισμό.

Μόλις ολοκληρωθεί η γέφυρα, οι κοινότητες γιορτάζουν με μουσική, προσευχές και γλέντι. Η παράξενη γέφυραQ’eswachaka είναι πλέον έτοιμη να εξυπηρετήσει τον κόσμο για άλλη μια χρονιά.

Πηγή: perierga.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ