Μεξικό-Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Μεξικό-Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πενία Νιέτο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθορά, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε γύρω από τη δολοφονία 43 φοιτητών στην περιοχή Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο.

«Μετά την Ιγκουάλα, σειρά για αλλαγές έχει το Μεξικό», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Νιέτο, οι συχνά διεφθαρμένες αστυνομικές δυνάμεις θα αντικατασταθούν από την καλύτερα εκπαιδευμένη κρατική αστυνομία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κεντρική κυβέρνηση θα έχει επίσης το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην τοπική διοίκηση με τρόπους όπως τη διάλυση τοπικών κυβερνήσεων που έχουν διεισδύσει στην εξουσία μέσω του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν να γίνουν συνταγματικές αλλαγές, θα κατατεθούν στο κογκρέσο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχές εικάζουν ότι οι 43 φοιτητές απήχθησαν τον Σεπτέμβριο αφού αστυνομικοί τους καταδίωξαν και τους συνέλαβαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπόπτων που συνελήφθησαν και παραδέχτηκαν ότι ήταν μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos που φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία των νεαρών, έκαψαν τις σορούς τους και σκόρπισαν τις στάχτες τους σε ένα ποτάμι επειδή πίστευαν ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του θεωρείται ότι έχουν σχέση με την υπόθεση.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό, ρίχνοντας φως στις εικασίες περί στενών δεσμών μεταξύ πολιτικών, της αστυνομίας και του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Ο Νιέτο ελπίζει επίσης ότι θα αναδιοργανωθούν οι αρμοδιότητες των οργάνων επιβολής του νόμου και θα θεσμοθετηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα και Τσιάπας.

«Όταν ο καθένας είναι υπεύθυνος, στο τέλος κανείς δεν είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο Νιέτο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ