Μέτρα και lockdown στην Ευρώπη για να μπει φρένο στην πανδημία – Φόβοι για δύσκολα Χριστούγεννα

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, με αποτέλεσμα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην εκτίναξη των κρουσμάτων, πριν ξεκινήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά την Αυστρία, και η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί καθεστώς lockdown, ενώ η επόμενη χώρα που πιθανόν θα προχωρήσει σε “γενικό απαγορευτικό” εκτιμάται πως θα είναι η Γερμανία. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν “τώρα” μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο και η υγειονομική επιβάρυνση θα είναι “πολύ υψηλή”.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει την ανησυχία του για την “επίδραση” της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι νεκροί θα φθάσουν στους 2,2 εκατ. έως την άνοιξη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από τον συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

ΠΟΥ ιός

Σύμφωνα πάντως με σημερινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, η μετάλλαξη “Δέλτα” μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού. “Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19”, εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%”, υπογράμμισε και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

Η προειδοποίηση του ECDC

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο, απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας έκκληση να λάβουν “τώρα” μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας στην ήπειρο. Σε μήνυμά της, η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος “πολύ υψηλής” υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και ζητεί να ληφθούν “επειγόντως” μέτρα.

Σημειώνει, επίσης, ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες. Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτω του 70% του γενικού πληθυσμού, “αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού”, τονίζει το ECDC.

κορονοϊός Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ECDC, “η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό”.

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία. Επιπλέον, θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από την χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σλοβακία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε lockdown δύο εβδομάδων

Αύριο οι ανακοινώσεις στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Πέμπτη νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ατάλ, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης –τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους– να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40.

Κορονοϊός Γαλλία

«Ενώ βλέπουμε σημαντική αύξηση στην πίεση στο υγειονομικό σύστημα τις ερχόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να βυθιστούμε, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού», πρόσθεσε ο Ατάλ.

Έως τώρα η τρίτη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έκαναν ενισχυτική δόση προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πιστοποιητικό.

Προς νέα μέτρα η Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

“Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε” ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα και πρόσθεσε ότι “οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα”.

Ιταλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηροποίηση των μέτρων σε 20 δήμους

Χθες, η τοπική αυτοδιοίκηση της αυτόνομης βορειοανατολικής περιφέρειας Άνω Αδίγη της Ιταλίας ανακοίνωσε την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Από σήμερα, Τετάρτη, είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε 20 δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με “πράσινη κάρτα εμβολιασμένου”. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εισήγηση για γενικό lockdown στη Γερμανία

Προς ένα “γενικό απαγορευτικό” φαίνεται πως οδεύει και η Γερμανία, όπως έχει προαναγγείλει και η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ζήτησε να ληφθούν μέτρα lockdown, και για τους εμβολιασμένους, ενώ προειδοποίησε ότι ο Κανόνας 2G (πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες) δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο αριθμός των ανεμβολίαστων ανέρχεται στη Γερμανία σε περίπου 15 εκατομμύρια και η κινητικότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι. Έτσι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. “Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος”, πρόσθεσε.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Βίλερ υποστήριξε ότι “κάτι τέτοιο δεν θα ήταν το σωστό μέτρο”, αλλά παρέπεμψε στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι “εφόσον έχουν δοκιμαστεί όλα και ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη θέλει να εμβολιαστεί, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ