Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς – Τι αποκάλυψε κορυφαία γιατρός της Νότιας Αφρικής

Ήπια είναι τα συμπτώματα που φαίνεται να προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σε περίπου 30 ασθενείς στην Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την κορυφαία γιατρό της περιοχής, Ανζελίκ Κέτζι, η οποία και έχει αναλάβει την θεραπεία των ανθρώπων αυτών, οι ασθενείς ανάρρωσαν χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.

Η γιατρός, η οποία είναι και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, ανέφερε στο AFP ότι “αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου” στην Πρετόρια “είναι η αίσθηση υπερκόπωσης”.

Εκτός από την υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες, είχαν ξερόβηχα ή “φαγούρα στον λαιμό”, είπε, ενώ λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό.

Η πλειονότητα αυτών ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι.

Τους εν λόγω ασθενείς παρέλαβε η γιατρός,, με θετικό τεστ στον κορονοϊό, ωστόσο είχαν ασυνήθιστα για τα δεδομένα συμπτώματα.

Η δρ. Κέτζι ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές στις 18 Νοεμβρίου για “μία κλινική εικόνα που δεν παραπέμπει στην παραλλαγή Δέλτα”, δηλαδή την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την παραλλαγή αυτή, την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε “ανησυχητική”.

“Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος”, αλλά “προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι είχαν ήπια συμπτώματα”, υπογράμμισε.

“Είμαι πεπεισμένη ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με αυτή την παραλλαγή, αλλά η συγκεκριμένη (παραλλαγή) εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα γιατί δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα της Δέλτα”, επισήμανε.

Παραλλαγή Όμικρον: Πόσα είναι τα κρούσματα στην Νότια Αφρική

Περίπου τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν πρόσφατα στην Νότια Αφρική φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Όμως, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 3.000 νέα κρούσματα.

Πολλές χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της Όμικρον ήδη, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.