Διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ συναντώνται σήμερα στην Ντόχα για συνομιλίες σε «τεχνικό επίπεδο/επίπεδο εργασίας», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες.
Από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 40.534 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 93.778 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο ως μεσολαβητές με τη Χαμάς, αλλά η επιρροή τους είναι περιορισμένη. Οποιαδήποτε πίεση ασκηθεί στην ηγεσία της Χαμάς είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν. Πιστεύεται ότι ο Σινουάρ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 10 μηνών ζώντας σε τούνελ κάτω από τη Γάζα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.
Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, με τις εκλογές να πλησιάζουν, ενδέχεται επίσης να περιορίσει την πίεση της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν φαίνεται να έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στον Νετανιάχου, όπως σχολιάζει το Associated Press, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, δεν έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έχει παροτρύνει το Ισραήλ να ολοκληρώσει την επίθεση του, αλλά πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο υποστηρικτικός προς τον Νετανιάχου, όπως ήταν και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Οποιοδήποτε εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο απίθανο, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανά αντίποινα από το Ιράν για τη δολοφονία του Χανίγια. Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, οι προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες, αν και υπήρξαν στιγμές πρόσκαιρης αισιοδοξίας.
