Μεσανατολικό: Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά δυνάμεων του Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυρά ανδρών του στρατού του Ισραήλ στη Νάμπλους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παλαιστίνιοι μαχητές ανέφεραν πως ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιωτικούς και εποίκους στην περιοχή.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις, οι δύο εκ των οποίων κρίνεται πως βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι συγκρούσεις έγιναν σε ανατολικό τομέα της Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Όχθη, παραδοσιακό οχυρό της παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Η δύναμη στη Νάμπλους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι μέλη της «μάχονται εναντίον δυνάμεων κατοχής και ομάδων εποίκων που έκαναν έφοδο στην περιοχή του τύμβου του Ιωσήφ», όπου έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους μαχητές και τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Η βία στη Δυτική Όχθη έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους 15 μήνες, με σειρά επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, εφόδους εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά και αντιισραηλινές επιθέσεις.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εγκαθιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ –την οποία έχει προσαρτήσει και χαρακτηρίσει «αιώνια πρωτεύουσά» του– στον πόλεμο των έξι ημερών (1967).

Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση των ΗΠΑ κατέρρευσαν το 2014 και δεν θεωρείται πως υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξής τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ