Μέρος ευρύτερης συνωμοσίας η δολοφονία του στρατιώτη;

Μέρος ευρύτερης συνωμοσίας η δολοφονία του στρατιώτη;

Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές που διερευνούν τη δολοφονία ενός στρατιώτη, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο Λονδίνο, εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο Βρετανοί νιγηριανής καταγωγής που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για το έγκλημα, να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας.

Οι δύο άνδρες, 22 και 28 ετών, βρίσκονται υπό κράτηση σε νοσοκομεία του Λονδίνου, αφού πυροβολήθηκαν και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές μετά τη δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη, Λι Ρίγκμπι. Μέχρι στιγμής δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι αστυνομικοί έχουν επίσης υπό κράτηση έναν τρίτο άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη αφού θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία σε φόνο. «Είναι μια μεγάλη, σύνθετη και ταχέως μεταβαλλόμενη έρευνα, η οποία συνεχίζεται», ανακοίνωσε η αστυνομία. «Πολλές πτυχές της έρευνας εξετάζονται από αστυνομικούς και η υπόθεση προχωράει ικανοποιητικά».

Ένας από τους δράστες, ο οποίος σε βίντεο φαίνεται να στέκεται δίπλα στο θύμα και να κρατά στα χέρια του ένα ματωμένο μαχαίρι και ένα μπαλτά, αναγνωρίστηκε ως ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάγιο.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές σχετικά με τον δεύτερο ύποπτο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι 1.200 επιπλέον αστυνομικοί θα περιπολούν τους δρόμους του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα είναι τοποθετημένοι σε θέσεις κλειδιά όπως θρησκευτικά κέντρα και συγκοινωνιακούς κόμβους.

Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, MI5, είχε επίγνωση των υπόπτων εγείροντας ερωτήματα εάν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι ώστε να αποφευχθεί η δολοφονία του στρατιώτη.

Όπως δήλωσε μια κυβερνητική πηγή, ο Αντεμπολάγιο ήταν γνωστό ότι μοίραζε φυλλάδια ριζοσπαστικού ισλαμικού περιεχομένου, αλλά δεν θεωρείτο ότι αποτελούσε απειλή.

Ο Άντζεμ Τζόντρι, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ισλαμιστές ηγέτες στη Βρετανία, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Αντεμολάγιο ήταν γνωστός στη μουσουλμανική κοινότητα ως Μουτζαχίντ, που σημαίνει «μαχητής». «Συνήθιζε να συμμετέχει σε ορισμένες διαδηλώσεις και δραστηριότητες που κάναμε στο παρελθόν», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν τον είχε συναντήσει τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας: «Φαινόταν φιλήσυχος και απλός. Δεν νομίζω ότι έχω λόγο να πιστεύω πως θα έπραττε κάτι βίαιο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ