Μέρκελ:Τέλη Μαρτίου η απόφαση για το ακροδεξιό κόμμα

Μέρκελ:Τέλη Μαρτίου η απόφαση για το ακροδεξιό κόμμα

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει αποφασίσει επισήμως πριν από τα τέλη του Μαρτίου εάν θα ταχθεί υπέρ της δικαστικής διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου ένα ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα.

Ο Φρίντριχ δήλωσε μιλώντας προς συναδέλφους του στο συντηρητικό κόμμα ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ θα πυκνώσει τις γραμμές όσων ζητούν να απαγορευθεί το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).

Μολαταύτα, σήμερα ο ίδιος χρειάστηκε να ανακρούσει πρύμνα έπειτα από τις επικρίσεις που διετύπωσαν οι ενδοκυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), δηλώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει επισήμως γι’ αυτό.

Η προερχόμενη από το FDP υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόϊτχζοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ επέκρινε τον συνάδελφό της για την σπουδή του να προβεί σε πρόωρα, όπως τα χαρακτήρισε, σχόλια προς τα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

«Άλλη μία αποτυχία της διαδικασίας κατά του NPD θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για τη δημοκρατία και με νίκη για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», σχολίασε η ίδια.

Πριν από μία δεκαετία παρόμοιο εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η εμφύτευση μυστικών πληροφοριοδοτών εντός του NPD καθιστούσε μαχητό το αίτημα απαγόρευσής του. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ) κατέθεσε νέο αίτημα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενη σε αντίστοιχη κοινή απόφαση ενός αριθμού τοπικών κυβερνήσεων της χώρας.

Η απαγόρευση ενός κόμματος είναι δύσκολη στη Γερμανία, εξαιτίας των νομικών προκειμένων που θα πρέπει να ικανοποιούνται.

Προκειμένου να σταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το επιχείρημα κατά του ξενόφοβου κόμματος, το οποίο προτάσσει το σύνθημα «Δουλειά, Οικογένεια, Πατρώα Γη», θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτό συνιστά απειλή για τη δημοκρατία και πως εκ φύσεως είναι «επιθετικά μαχητικό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ