Μέρκελ σε Ρωσία: Να σεβαστείτε τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ

Μέρκελ σε Ρωσία: Να σεβαστείτε τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί σήμερα ότι περιμένει από τη Ρωσία να αποδεχθεί την απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία.

«Περιμένω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η οποία θα είναι χωρίς αμφιβολία αντικειμενική. Ούτως ή άλλως και η ίδια ανήκει στον οργανισμό αυτόν», είπε σύμφωνα με το Ρόιτερς, το οποίο είχε εξασφαλίσει αντίγραφο της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

Περίπου 1.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλη την Ουκρανία. Η Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αποστολές εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Δυστυχώς, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει παρατηρητές στην αποστολή του ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να το πράξει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε καταδικάσει την ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την είχε χαρακτηρίσει ως πραξικόπημα, εξακολουθεί να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των επερχόμενων ουκρανικών εκλογών. Είπε ότι θα ήταν πιο λογικό για το Κίεβο να πραγματοποιήσει τις εκλογές μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με ένα νέο σύνταγμα.

Η Μέρκελ επανέλαβε στη συνέντευξή της ότι οι εκλογές στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι ότι είναι δύσκολο στη ρωσική ηγεσία να αποδεχτεί ότι το ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας ακολουθεί τον δικό του δρόμο», είπε. «Η άποψή μας είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει και μπορεί να επιλέξει ελεύθερα αυτό που θέλει».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είχε τακτικές συνομιλίες με τον Πούτιν, τον οποίο θα συναντήσει στις 6 Ιουνίου με αφορμή τον εορτασμό της 70ης επετείου από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.