Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το μεταναστευτικό έχουν προχωρήσει

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία στομεταναστευτικό έχουν προχωρήσει αρκετά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, αντιθέτως, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία χρειάζεται ακόμη χρόνο.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε και τόνισε ότι η ίδια είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Το περασμένο Σάββατο επετεύχθη ανάλογη συμφωνία με την Ισπανία, η οποία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac. Την εν λόγω συμφωνία επέκρινε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάνοντας λόγο για «αστείο», καθώς, όπως σχολίασε, εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στη Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας.

Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ζβίζντιτς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον Βόσνιο αξιωματούχο, πολλοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζβίζντιτς, «φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτήν τη βαλκανική διαδρομή». Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την χώρα του προς την ΕΕ.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της δύναμης Frontex.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.