Μέρκελ για Αφγανιστάν: “Ναι” στον διάλογο με τους Ταλιμπάν για την επιχείρηση απομάκρυνσης

Θέση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης απομάκρυνσης Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι “πρέπει να συνομιλήσουμε, απλώς, με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγάλουμε από την χώρα τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για την Γερμανία και να τους προστατέψουμε”.

Όπως εξήγησε, “σε αυτούς πρέπει να μιλήσουμε τώρα. Ειδικότερα, πρέπει να βγάλουμε από εκεί τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για τους γερμανικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και αισθάνονται απειλούμενοι”.

Η τεράστια επιχείρηση που στήθηκε από τις δυτικές χώρες στις 14 Αυγούστου, παραμονή της κατάληψης της Καμπούλ, διακόπηκε στις 30 Αυγούστου, χωρίς να έχει γίνει δυνατή η απομάκρυνση όλων των ανθρώπων, που δηλώνουν ότι απειλούνται και θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο βασικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει “στέρεες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία”.

Αφγανιστάν Ταλιμπάν

Νέο αιματοκύλισμα στην Καμπούλ με τουλάχιστον 17 νεκρούς

Το Σάββατο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι μαχητές τους πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ, της τελευταίας επαρχίας στο Αφγανιστάν που αντιστεκόταν στην ισλαμιστική οργάνωση.

Πάντως, στελέχη του μετώπου αντίστασης αρνήθηκαν ότι η επαρχία κατελήφθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε ότι πυροβολισμοί στον αέρα κόστισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ 41 τραυματίστηκαν. Για τον ίδιο αριθμό νεκρών και τραυματιών κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ