Μείωση χρέους στην Πορτογαλία «βλέπει» η Moody’s

Μείωση χρέους στην Πορτογαλία «βλέπει» η Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αύξησε τις προοπτικές του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, από «αρνητικές» σε «σταθερές», καθώς διαπιστώνει βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης και των οικονομικών προοπτικών.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας το οποίο πλησιάζει το 130% του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται, «σιγά-σιγά», από το 2014, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει να διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Ba3, η οποία αντιστοιχεί στην κατηγορία των κρατών με ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Η Moody’s πιστεύει ότι οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνεται, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω του δυναμικής των εξαγωγών και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Πορτογαλία στο πλαίσιο της τρόικας θα συμβάλουν στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμη βάση », σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια ύφεσης, η Πορτογαλία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8 % το επόμενο έτος. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, πέφτοντας στο 15,6%, καθώς η οικονομία της χώρας δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί επίσης στο 4,88% από το υψηλό για το 2013 του 7,66% στις 12 Ιουλίου .

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Moody ’s θεωρεί ότι ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας «υποχωρεί» και ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές για απ’ ευθείας χρηματοδότηση τον Ιούνιο του 2014, στο τέλος του προγράμματος της διεθνούς βοήθειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ