Μείωση κατά 90% στα έσοδα του ISIS από το πετρέλαιο

Οι πρόσφατες στρατιωτικές νίκες του Ιράκ επί του Ισλαμικού Κράτους έχουν «στερέψει» τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης από το πετρέλαιο έως και 90%, σύμφωνα με ρεπορτάζ από ιρακινά Μέσα.

Πηγές ασφαλείας από το υπουργείο πετρελαίου, δήλωσαν ότι η ISIS διακινούσε λαθραία τουλάχιστον 50 οχήματα γεμάτα πετρέλαιο καθημερινά από τις πετρελαιοπηγές στο Qayyarah και Najma.

Οι δύο περιοχές βρίσκονται νότια της Μοσούλη, το μεγαλύτερο προπύργιο της ISIS και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ βάσει του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι νέες επιθέσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν μειώσει τον όγκο του λαθρεμπορίου σε πέντε οχήματα την ημέρα.

Οι τιμές ISIS για το λαθραίο πετρέλαιο, που κάποτε κυμαίνονταν πάνω από τα 6.000 δολ. ανά όχημα, έχουν πλέον μειωθεί σε 2.000 δολ.

Αφότου η ISIS έχασε τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών Alas και Hamrin κοντά στο Τικρίτ τον περασμένο Απρίλιο, τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης μειώθηκαν επιπλέον κατά 1 εκατ. δολ. την ημέρα.

Χθες, έγινε γνωστό ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο πέντε ανθρώπων σε μια πετρελαιοπηγή στην κουρδική πόλη Κιρκούκ, όμως η οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Πηγές από τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις, η Peshmerga, δήλωσε ότι η επίθεση εξουδετερώθηκε και ότι τρεις από τις τέσσερις τρομοκράτες ISIS που εμπλέκονται στο χτύπημα σκοτώθηκαν, με έναν από αυτούς να καταφέρνει να ανατιναχθεί, προκαλώντας εκρήξεις σε δεξαμενές πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: Enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

NBC: Ο χάρτης με τους τζιχαντιστές – ΦΩΤΟ

Εδώ κατασκεύαζαν βόμβες οι τζιχαντιστές στη Λιβύη – ΦΩΤΟ

Ιταλία- Έρευνα για εμπλοκή του ISIS στη διακίνηση προσφύγων

Αστυνομικός συνελήφθη στις ΗΠΑ για σχέσεις με τους τζιχαντιστές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ