Μεγάλη ληστεία σε μουσείο της Άγκυρας

Μεγάλη ληστεία σε μουσείο της Άγκυρας

Η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα με στόχο να καταφέρει να εντοπίσει τα ίχνη και να ανακτήσει μια σειρά πινάκων ζωγραφικής και αντικειμένων τέχν��ς, των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται σε περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία εκλάπησαν από μουσείο της Άγκυρας, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 40 πίνακες αναζητούνται από την αστυνομία, η οποία κατάφερε να βρει 30 εξ αυτών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τύπο.

Σε μήνυμα που ανήρτησε το Σάββατο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι μέρος των κλεμμένων έργων τέχνης ανακτήθηκε και ότι το έργο των ερευνητών συνεχίζεται.

«Δρούμε με αποφασιστικότητα για να βρούμε τα έργα τέχνης, που αποτελούν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς», έγραψε ο Τσελίκ.

Σύμφωνα με μια απογραφή που έκανε η εφημερίδα Ραντικάλ, περισσότερα από 300 έργα εκλάπησαν από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Τέχνης και Γλυπτικής στην Άγκυρα και μάλιστα δεκάδες εξ αυτών απλά αντικαταστάθηκαν από αντίγραφά τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι τουρκικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση — ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη σε άλλες χώρες — με στόχο την επιστροφή διαφόρων έργων τέχνης της αρχαιότητας, κυρίως της βυζαντινής εποχής και την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σε τουρκικό έδαφος αλλά εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ