Μεγάλη ανταπόκριση για την καταστροφή των χημικών

Μεγάλη ανταπόκριση για την καταστροφή των χημικών

Περισσότερες από 24 εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως ανέφεραν πηγές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Οργανισμός αναζητά ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να καταστρέψουν τις τοξίνες από τα δηλητηριώδη αέρια που διαθέτει η Συρία. Προσπαθεί, επίσης, να βρει ένα λιμάνι στη Μεσόγειο όπου θα γίνει η επεξεργασία των πλέον επικίνδυνων υλικών, αφού η Αλβανία υπαναχώρησε αιφνιδιαστικά από τ��ν απόφασή της να επιτρέψει την καταστροφή τους στο έδαφός της.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΧΟ κάλεσε διάφορες εταιρείες να δηλώσουν εάν μπορούν να καταστρέψουν περίπου 800 τόνους χημικών και να επεξεργαστούν 7,7 εκατομμύρια λίτρα υγρών αποβλήτων και έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την 29η Νοεμβρίου για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους όσες από αυτές είναι σε θέση να εκτελέσουν το έργο.

Οι πηγές του ΟΑΧΟ που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν αποκάλυψαν ποιες είναι οι εταιρίες αυτές. Ο Τίμο Πιεκάρι, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Ekokem της Φινλανδίας, είπε πάντως ότι εξέφρασε ενδιαφέρον «να χειριστεί κάποια από τα χημικά», γιατί είναι παρόμοια με αυτά που επεξεργάζεται συνήθως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ