Με πτώση της κυβέρνησής του απειλεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα απείλησε σήμερα ότι θα παραιτηθεί αν το κοινοβούλιο αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του και ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών, μετά την απρόσμενη συμμαχία της αριστεράς –εταίρου του στην κυβέρνηση– με τη δεξιά αντιπολίτευση.

“Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της”, είπε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία είναι προγραμματισμένες για τις 6 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους, που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

“Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Ο Κόστα, ο οποίος κατάφερε να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά αφότου σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας, το 2015, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και “απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας”, τονίζοντας: “Αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη”.

“Θα συνιστούσε έλλειψη σεβασμού για τους Πορτογάλους, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας και στις εκλογές, να διαλύσουμε αυτά που τους στοίχισαν τόσο ακριβά”, συνέχισε.

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης συμφώνησε το βράδυ της Πέμπτης να άρει το πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών. Το Σοσιαλιστικό κόμμα ήταν το μοναδικό που τάχθηκε κατά της πρότασης, η οποία στηρίχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα (PC) και το Αριστερό Μπλοκ (BE), τους δύο συμμάχους του, αλλά και από τη δεξιά αντιπολίτευση.

“Πρέπει να αναγνωρίσω ότι το PC και το BE είναι συνεπή με όσα υπερασπίζονται από το 2017… αυτοί που είναι ασυνεπείς είναι τα δύο άλλα κόμματα”, σχολίασε ο Κόστα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή θα πρέπει να περάσει πρώτα από το κοινοβούλιο και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα.

“Είναι ελάχιστα πιθανό να οδηγηθούμε σε παραίτηση” της κυβέρνησης, επισήμανε ο πολιτικός αναλυτής Αντόνιο Κόστα Πίντο. “Πιστεύω ότι οδηγούμαστε μάλλον σε ένα σενάριο συμφιλίωσης” μεταξύ των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει ήδη ψηφιστεί, η κρίση αυτή “δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις”, εκτίμησε.

Ενόψει των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών, ο Σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά πιθανότατα δεν θα εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ