Με Όμηρο και αναφορά σε Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη η ομιλία του Ντίλαν για το Νόμπελ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Όμηρος και το επικό έργο της «Οδύσσειας» αποτέλεσαν τον πυρήνα της διάλεξης, διάρκειας 27 λεπτών, του θρύλου της ροκ σκηνής και κορυφαίου τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ’ εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες, επίσης, δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο 75χρονος τραγουδοποιός αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη, και επέλεξε να κλείσει την ομιλία του επιστρέφοντας και πάλι στον Όμηρο λέγοντας: «…τραγούδησε με τη φωνή μου, ω Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία».

Η ιστορική διάλεξη του Μπομπ Ντίλαν περιλαμβάνει σκέψεις ενός άλλου κορυφαίου ποιητή, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ