Με κομμένη την ανάσα στην Ισλανδία – Προετοιμάζονται για την έκρηξη του ηφαιστείου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι στην Ισλανδία και οι επιστήμονες την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς το εκεί ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, μετά τους περίπου 800 νέους σεισμούς μέσα σε 15 ώρες που κατέγραψε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Ένας υπόγειος ποταμός μάγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, κινείται ανοδικά προς την επιφάνεια της γης, στην περιοχή του Γκρίνταβικ. Η πόλη είναι στην ουσία ένα τεράστιο ψαροχώρι με 4000 κατοίκους, αλλά πλέον έχει εκκενωθεί, ενόψει της αναμενόμενης έκρηξης.

Οι επιστήμονες λένε ότι η περιοχή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δεκαετίες αυξημένης ηφαιστειακής αστάθειας, ενώ το Γκρίνταβικ έχει βυθιστεί εν μέρει κατά περισσότερο από ένα μέτρο.
Μία τεράστια μπουλντόζα επιχειρεί να στήσει φράγματα, γύρω από τον οικισμό σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η λάβα να μπει στην πόλη και να την καταστρέψει.

 

Ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, η κοντινή Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, (Blue Lagoon) θα παραμείνει κλειστή μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι κάτοικοι του Grindavik επιτρέπεται να επιστρέψουν για πέντε λεπτά ο καθένας για να διασώσουν πολύτιμα αντικείμενα και κατοικίδια ζώα από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι που θέλουν να πάνε στην πόλη για να παραλάβουν τα υπάρχοντά τους έπρεπε σήμερα να κάνουν ουρά σε ένα οδόφραγμα.

Το ηφαιστειακό σύστημα στη χερσόνησο Ρέικιανες έχει εκραγεί τρεις φορές από το 2021, αφού ήταν αδρανές για 800 χρόνια. Οι προηγούμενες εκρήξεις σημειώθηκαν σε απομακρυσμένες κοιλάδες χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό θερμό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό και κατά μέσο όρο γνωρίζει μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η πιο ανατρεπτική τελευταία ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, η οποία εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και καθήλωσε πτήσεις σε όλη την Ευρώπη για μέρες, επειδή υπήρχαν φόβοι ότι η τέφρα θα μπορούσε να βλάψει τους κινητήρες των αεροπλάνων.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή την φορά, μια νέα έκρηξη θα παρήγαγε πιθανότατα λάβα αλλά όχι σύννεφο τέφρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ