Μαυροβούνιο: Και οι δύο δηλώνουν νικητές των εκλογών

Μαυροβούνιο: Και οι δύο δηλώνουν νικητές των εκλογών 

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ωστόσο ο αντίπαλός του, Μίοντραγκ Λέκιτς, αμφισβήτησε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι αυτό που προηγείται στην εκλογική διαδικασία.

 Η πλευρά του Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με το σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί έως τώρα, επικρατεί με ποσοστό 51,3 τοις εκατό έναντι του αντιπάλου του με 48,7 τοις εκατό. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Λέκιτς ισχυρίζονται ότι έχουν μικρό προβάδισμα με 50,5 τοις εκατό έναντι 49,5 τοις εκατό του Βουγιάνοβιτς. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι έχει καταμετρηθεί το 92 τοις εκατό των ψήφων.

 «Είχαμε προειδοποιήσει τον Βουγιάνοβιτς να είναι προσεκτικός όταν κάνει δηλώσεις», είπε ο Λέκιτς. Ισχυρίστηκε ότι ο επί πολλά έτη πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Βουγιάνοβιτς «προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα» με την παραποίηση των ψηφοδελτίων από ορισμένα εκλογικά κόμματα. Το Δημοκρατικό Μέτωπο του Λέκιτς προειδοποίησε ότι θα αμφισβητήσει «τη ανακοίνωση της ανύπαρκτης νίκης του Βουγιάνοβιτς».

Ο επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής, Ιβάν Κάλεζιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι για την προεδρία, με εκλογικό σώμα 512.000 ψηφοφόρων, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το νικητή και δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Η μικρή διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο κομμάτων προκαλεί έκπληξη, καθώς ο Βουγιάνοβιτς θεωρείτο ότι θα είχε μια εύκολη νίκη και θα παρέμενε στην εξουσία για τρίτη συνεχή πενταετία. Ο απερχόμενος πρόεδρος αποτελεί στενό σύμμαχο του Τζουκάνοβιτς, ο οποίος έχει διατελέσει καθήκοντα πρωθυπουργού για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει τον Τζουκάνοβιτς για διαφθορά και νεποτισμό στο Μαυροβούνιο, καθώς και για αντιδημοκρατικές πρακτικές μέσω κατάχρησης του ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας και των μέσων ενημέρωσης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ