Μαλαισία: Έκκληση για εθνική συμφιλίωση

Μαλαισία: Έκκληση για εθνική συμφιλίωση

 

Έκκληση για «εθνική συμφιλίωση» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

«Η απόφαση αυτή, είναι μια απόφαση του λαού», είχε δηλώσει ο Νατζίμπ στους υποστηρικτές του, λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του κόμματός του, της Εθνικής Οργάνωσης της Ενωμένης Μαλαισίας (UMNO) που κυβερνά τη χώρα από το 1957.

 «Ένα από τα προγράμματα που θα εφαρμόσουμε είναι αυτό της εθνικής συμφιλίωσης», πρόσθεσε απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Το Εθνικό Μέτωπο (Barisan Nasional), συνασπισμός του πρωθυπουργού με μεγαλύτερο κόμμα την UMNO κέρδισε 133 από τις 222 έδρες του κοινοβουλίου, χάνοντας μόνο δύο έδρες παρά την προεκλογική υπόσχεση του δημοφιλούς ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ ότι θα βάλει τέλος στην 56χρονη κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ιμπραχίμ κατήγγειλε μαζικά κρούσματα νοθείας και τόνισε ότι «είκοσι με τριάντα έδρες χάθηκαν με πολύ μικρή πλειοψηφία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του, η Λαϊκή Συμμαχία (Pakatan Rayak) θα προσφύγει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Πάντως το Pakatan βελτίωσε τη θέση του σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές κερδίζοντας 14 έδρες περισσότερες- 89 έναντι 75 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ