Μακρόν: Συνόδος κορυφής για τη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2019 στη Μασσαλία

Τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για τη Μεσόγειο στην αρχή του καλοκαιριού του 2019 στη Μασσαλία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Όπως τόνισε ο Μακρόν, «δέκα χρόνια μετά την Ένωση για τη Μεσόγειο, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής» και σημείωσε ότι αυτή η «απαραίτητη» πολιτική θα είναι «διαφορετική» και θα περιλαμβάνει «όλες τις κοινωνίες των πολιτών», επεσήμανε και διευκρίνισε πως η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει την ευκαιρία «για να μιλήσουμε για τη νεολαία, την κινητικότητα, την ενέργεια των πανεπιστημιακών ανταλλαγών» ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου.

Με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Ένωση για τη Μεσόγειο δημιουργήθηκε το 2008 από τις χώρες της ΕΕ και 15 μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της νότιας Ευρώπης που δεν ήταν μέλη της ΕΕ. Όμως η οργάνωση αυτή έχασε γρήγορα το κύρος της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αραβικών επαναστάσεων των αρχών της δεκαετίας.

Αφότου εγκαταστάθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στην Αλγερία, στην Τυνησία και το Μαρόκο και σήμερα ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί «μέσα στους προσεχείς μήνες» την Αίγυπτο.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ