Μακρόν: Απέτυχε να μετακινήσει τον Σι από τις θέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έδειξε σημάδια αλλαγής της θέσης του σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες την Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του είχε πει ότι υπολογίζει σε εκείνον για να «επαναφέρει στη λογική» την Ρωσία.

Τη δεύτερη ημέρα της κρατικής επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, ο Σι υιοθέτησε την κλασική γραμμή που ακολουθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές» έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» — και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα χρησιμοποιούσε την επιρροή του για να βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού έκκληση με τη Γαλλία στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει λογική και ήρεμη», ήταν όσο θα έλεγε ο Κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες όλων των πλευρών για την ασφάλεια σε σχέση με τον Χάρτη του ΟΗΕ … επιδιώκοντας πολιτική επίλυση και οικοδομώντας ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό, και βιώσιμο πλαίσιο ευρωπαϊκής ασφάλειας», πρόσθεσε, ο Σι καθισμένος δίπλα στον Μακρόν.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν μόνο σε μια κοινή έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στο ότι πρέπει να απορριφθεί και να αποφευχθεί η προσφυγή σε πυρηνικά όπλα.

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ ο κινέζος ομόλογός του είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν» και καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Η κοινή συνέντευξη Τύπου ακολούθησε την τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Ο Σι κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου». Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από την σύρραξη.
«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η καλύτερη απόδειξη ότι ο Σι αρνήθηκε να μετακινηθεί από την θέση του είναι η δήλωσή του ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, όπως δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης που ήταν παρών στις συναντήσεις.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος «άσκησε πίεση επί του Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στην Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γάλλος διπλωμάτης, την ώρα που οι δυτικές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στην Ρωσία.
Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και χαρακτηρίσθηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από την γαλλική προεδρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ