Μακελειό στην Μόσχα: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση και τι δείχνει για τον Πούτιν η διαχείριση της σφαγής από το Κρεμλίνο

Το βίντεο με τις σκληρές εικόνες από την σφαγή ανυποψίαστων Ρώσων πολιτών, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο Amaq, που πρόσκειται στον ISIS αποδυναμώνει, σε αυτή την φάση, την προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποδώσει την τρομοκρατική ενέργεια στην Ουκρανία.

Ταυτοχρόνως δείχνει ότι οι τρομοκράτες βαριά οπλισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι ακόμα και στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, σκότωσαν, ρήμαξαν και έστειλαν το βίντεο στα αφεντικά τους ανενόχλητοι. Έτσι ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση που δημοσίευσε το Amaq.

Μόλις μια εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν που εξασφάλισε την πέμπτη προεδρική του θητεία, η Ρωσία έχει βυθιστεί στο πένθος, μετά το μακελειό στην Μόσχα, με εκατοντάδες αθώους πολίτες, νεκρούς ή τραυματίες.

Εν μέσω φόβων για νέες επιθέσεις, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε βασικούς κόμβους μεταφορών σε όλη τη Ρωσία. Δημόσιες συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν, επίσης για λόγους ασφαλείας.

Η κατάσταση σήμερα στην Μόσχα δεν είναι καθόλου η σταθερότητα και η ασφάλεια για την οποία τόσοι πολλοί Ρώσοι ψήφισαν τον πρόεδρο Πούτιν. Για χρόνια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εμφανιζόταν ως ένας ηγέτης ικανός να εγγυηθεί την τάξη και την ασφάλεια στην τεράστια, ταραγμένη χώρα.

Η Ρωσία όμως σήμερα μοιάζει πιο ανασφαλής και ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια εξουσίας του Πούτιν.

Ως τώρα η χώρα αιμορραγούσε, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της στην Ουκρανία. Τώρα αποδεικνύεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα και με την εσωτερική της ασφάλεια.  Εντωμεταξύ ο ρωσικός στρατός δεν δημοσιοποιεί αριθμούς απωλειών. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Μπορεί τώρα Ρωσία να έχει την πρωτοβουλία στο θέατρο των επιχειρήσεων, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά. Ο Ρωσικός στρατός είναι κουρασμένος, οι μονάδες στην πρώτη γραμμή δεν αντικαθίστανται και υπάρχουν πολλά παράπονα από την διοίκηση αλλά και την αποτελεσματικότητα των ρωσικών οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με το αμερικανικό CNN.

Το χειρότερο πλήγμα για το Κρεμλίνο ήταν η περσινή εξέγερση της Wagner, η οποία βάδισε εναντίον της Μόσχας, επειδή δεν της δίνανε πυρομαχικά.

Το πλήθος που εμφανίστηκε στην κηδεία του διαφωνούντος Αλεξέι Ναβάλνι δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή δυσαρέσκεια στον Πούτιν. Και σε αυτά προστέθηκε τώρα και η τρομοκρατική επίθεση του ISIS. Μια επίθεση που μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν σχετίζεται με την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ούτε και με την όποια αντιπολιτευτική διάθεση των Ρώσων στον αρχηγό του Κρεμλίνου.

Για τον Πούτιν και την ασφάλεια την οποία αυτός ευαγγελίζεται τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση στο Crocus City Hall. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ειδοποιήσει ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις “πρόκληση… για εκφοβισμό και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας”, αφού προέρχονταν από σύμμαχο της Ουκρανίας και οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι στο ναδίρ.

Είναι επίσης φανερό ότι η πολιτική του Πούτιν στην Τσετσενία δεν έσβησε την όποια ισλαμιστική απειλή. Η εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία, μάλλον την ενίσχυσε. Η Ρωσία δεν είναι προφανώς έτοιμη να αντιμετωπίσει την νέα γενιά νεαρών ισλαμιστών που ριζοσπαστικοποιούνται και οργανώνονται διαδικτυακά.

Ούτε μπορεί η Ρωσία να σταματήσει ενέργειες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της όπως είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2002 στο θέατρο Ντουμπρόβκα, όταν εισέβαλαν οι Τσετσένοι.

Η Ρωσία διαθέτει όλους της τους πόρους στην Ουκρανία σε βάρος ακόμα και της εσωτερικής ασφάλειας. Και επιχειρεί αυτό να το αποδώσει στην Δύση και την Ουκρανία. Δεν υπάρχει ακόμα καμία ένδειξη αυτοκριτικής από πλευράς Μόσχας για την αιματοχυσία στο Crocus City Hall.

Αλλά με τον στρατό κουρασμένο, την κοινωνία ανασφαλή και δυσαρεστημένη και με το κράτος ανήμπορο να προσφέρει εσωτερική ασφάλεια, η Ρωσία βυθίζεται σε ένα δυστοπικό πολιτικό και εσωτερικό περιβάλλον, η αλλαγή στο οποίο δεν είναι προφανής, καθώς οι εκλογές μόλις έγιναν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ