Mahmoud Abdel Aziz: 76 χρόνια από τη γέννηση του – To Google Doodle για τον σπουδαίο Αιγύπτιο ηθοποιό

Φώτα, κάμερα…δράση! Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει τα 76α γενέθλια του Μαχμούντ Αμπντέλ Αζίζ, ενός αναγνωρισμένου Αιγύπτιου ηθοποιού που κατέκτησε το κοινό ενσαρκώνοντας πολύ διαφορετικούς ρόλους – που εκτείνονται σε ρομαντισμό, δράμα, δράση και κωμωδία. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της επιτυχημένης διαδρομής του, ο Μαχμούντ Αμπντέλ Αζίζ συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έμεινε στη γενέτειρά του για να φοιτήσει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας τη δεκαετία του 1960. Στο θέατρο αυτού του πανεπιστημίου άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργική δραματουργία.

Δέκα χρόνια αργότερα, η καριέρα του στην υποκριτική εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν πρωταγωνίστησε σε μια σαπουνόπερα με τίτλο Al-Dawama (The Whirlpool). Το 1974, πήρε τον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο σε ένα αιγυπτιακό κλασικό που ονομάζεται Al-Hafeed (Ο εγγονός). Οι συναρπαστικές του ερμηνείες, ειδικά σε ρομαντικά δράματα, του προσέφεραν 25 κινηματογραφικούς ρόλους μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Αφού ο Μαχμούντ εδραίωσε την καρδιοκατακτητή του θέση στη βιομηχανία του κινηματογράφου, άρχισε να εργάζεται δίπλα σε εξέχοντες σκηνοθέτες που ειδικεύονταν σε ευρύ φάσμα ειδών — από τη φαντασία μέχρι τον ρεαλισμό. Η συνεργασία με βετεράνους σκηνοθέτες εισήγαγε τον Μαχμούντ σε διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης πολύπλοκων χαρακτήρων, ειδικά χαρακτήρων που αντιμετώπιζαν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η κρίση του αιγυπτιακού πληθυσμού, η χηρεία και η ανεργία.

Mahmoud Abdel Aziz

Κέρδισε το βραβείου για τον καλύτερο ηθοποιό σε ταινίες όπως: Kit Kat (1991), El Coptain (The Captain, 1997), Souq Al Motaa (Pleasure). Market, 2000) και Al-saher (The Magician, 2001). Πιο πρόσφατα, κέρδισε επίσης ένα Βραβείο Lifetime Achievement κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι το 2012.

“Σήμερα, οι αγαπημένες του ταινίες συνεχίζουν να κρατούν τους θεατές στην άκρη των θέσεων τους. Χρόνια πολλά Mahmoud Abdel Aziz! Σε θυμούνται ως έναν από τους σπουδαιότερους Αιγύπτιους ηθοποιούς όλων των εποχών” το μήνυμα της Google.

Mahmoud Abdel Aziz

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ