Μαδούρο: Yποτίμηση; Ανοησίες…

Μαδούρο: Yποτίμηση; Ανοησίες…

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αρνήθηκε την Τετάρτη τις φήμες για αναπροσαρμογή της αξίας του τοπικού νομίσματος, μπολιβάρ, το οποίο έχει δεχτεί υποτίμηση πέντε φορές κατά την τελευταία δεκαετία.

«Όσοι διαδίδουν αυτή τη φήμη είναι άνθρωποι ανόητοι της διεφθαρμένης, φασιστικής δεξιάς πτέρυγας», είπε ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης για την υποτιθέμενη υποτίμηση. «Αφήστε τις ανόητες λέξεις να ακουστούν από κωφά αυτιά!… Αυτό που θα συμβεί είναι η ενίσχυση του νομίσματος της Βενεζουέλας, η ενίσχυση της οικονομίας», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Η ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 0,7 τοις εκατό, ο πληθωρισμός έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο σε σχέση με τα τελευταία 3 χρόνια, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο δολάριο και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, δημιουργούν εκτεταμένο άγχος στους πολίτες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποτίμησε τη σταθερή αξία του νομίσματος κατά 32 τοις εκατό, στα 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο, σύμφωνα με τους νομισματικούς ελέγχους που είχαν δημιουργηθεί το 2003 υπό την ηγεσία του Τσάβες. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιθανολογούν ότι μια εκ νέου υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας είναι αναπόφευκτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ