Μαδούρο: Παράνομες και ανήθικες οι κυρώσεις ΗΠΑ στην κεντρική μας τράπεζα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε «εντελώς παράνομες και ανήθικες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κεντρική τράπεζα της χώρας του, προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω την πίεση που ασκεί στο Καράκας.

«Επέβαλαν εκ νέου ένα σύνολο μονομερών κυρώσεων, εντελώς παράνομων και ανήθικων, σε βάρος ενός ιερού θεσμού όπως η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας», κατήγγειλε ο πρόεδρος Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε χθες κυρώσεις στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση και προσωπικά στην επικεφαλής του, την Ιλιάνα Χοσέφα Ρούτσα Τεράν.

Στόχος είναι να εμποδιστεί κάθε δυνατότητα η κεντρική τράπεζα να «χρησιμοποιείται από το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος συνεχίζει να λεηλατεί τα αγαθά της Βενεζουέλας και να εκμεταλλεύεται τους κρατικούς θεσμούς για να πλουτίζουν οι διεφθαρμένοι μυημένοι», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε αναγγείλει λίγο νωρίτερα τα νέα μέτρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, μια ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Κούβας και της Βενεζουέλας.

«Επιτρέψτε μου να σας πω, ιμπεριαλιστή κύριε Τζον Μπόλτον, ότι οι κυρώσεις θα μας δώσουν ακόμη περισσότερη δύναμη», ήταν η απάντηση του σοσιαλιστή ηγέτη, η κυβέρνηση του οποίου είναι αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστότητας λόγω της σειράς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο διάγγελμά του, ο Μαδούρο απαίτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ «τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που κλέψατε από τον λαό της Βενεζουέλας» με τις κυρώσεις.

Η Βενεζουέλα βιώνει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση. Πάνω από 2,7 εκατομμύρια πολίτες της την έχουν εγκαταλείψει από το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαιτίας των ελλείψεων τροφίμων και φαρμάκων που το τελευταίο διάστημα επιδείνωσαν οι επανειλημμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βενεζουέλας κατά 25% φέτος, υπερπληθωρισμό 10.000.000% και ποσοστό ανεργίας 44,3%.

Στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιβλήθηκαν τελευταία περιορισμοί στην πρόσβασή της σε πόρους και κεφάλαια σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Από την 28η Απριλίου, θα βρεθεί εξάλλου αντιμέτωπη με αμερικανικό εμπάργκο στο πετρέλαιό της.Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ