Λιβύη: Δύο άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμό σε καταφύγιο εκτοπισμένων

Ρουκέτες στοίχισαν χθες Σάββατο τη ζωή σε δύο άμαχους, κατά πληροφορίες που έδωσαν στελέχη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, σε καταφύγιο εκτοπισμένων σε τμήμα της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, το οποίο σφυροκοπείται από δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), καθώς συνεχίζουν την ευρείας κλίμακας επιχείρησή τους με σκοπό να κυριεύσουν την πόλη.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά στο καταφύγιο, στη συνοικία Φόρνατζ, που δεν απέχει πολύ από ένα από τα μέτωπα των μαχών. Στο καταφύγιο ζουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των εχθροπραξιών των τελευταίων 13 μηνών, εξήγησε ο Ουσάμα Αλί, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών και ασθενοφόρων της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Αλί, γίνεται προσπάθεια οι εναπομείναντες εκτοπισμένοι να μεταφερθούν αλλού. Στο συγκεκριμένο καταφύγιο ζουν κυρίως πρώην κάτοικοι της συνοικίας Άιν Ζάρα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Από τις αρχές του Μαΐου τουλάχιστον 21 άνθρωποι — 19 άμαχοι και δύο αστυνομικοί —έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 66 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες που εκτοξεύονται εναντίον κατοικημένων περιοχών της Τρίπολης και του αεροδρομίου της.

Ο ΛΕΣ προσπαθεί να αποσπάσει την Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να ελέγξει πλήρως την πετρελαιοπαραγωγική χώρα, όπου επικρατεί χάος μετά το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ΟΗΕ τον περασμένο μήνα επέρριψε ευθύνες στον ΛΕΣ για τα τέσσερα πέμπτα των απωλειών μεταξύ των αμάχων στον λιβυκό εμφύλιο τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Ο ΛΕΣ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΣ μπόρεσαν να απωθήσουν τον ΛΕΣ φέτος χάρη στη βοήθεια της Τουρκίας. Πολιορκούν πλέον οχυρά του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ιδίως την Ταρχούνα και την αεροπορική βάση αλ Ουατίγια. Η Άγκυρα έστειλε στην κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) τα οποία σφυροκοπούν θέσεις και γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του στρατάρχη.

Η συνέχιση των μαχών στην Τρίπολη και γύρω από αυτή επιδεινώνει τις ήδη άσχημες συνθήκες για τους κατοίκους της, που αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης εν μέσω κατακόρυφης ανόδου των θερμοκρασιών.

Κατά την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL), από τον Ιανουάριο έχουν γίνει 17 επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στην Τρίπολη και προάστιά της, που η ΚΕΣ προσάπτει στις δυνάμεις του Χάφταρ. Ο ΛΕΣ διαψεύδει την κατηγορία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ