Λευκορώσος ΥΠΕΞ: Οι χώρες της Δύσης επιχειρούν να σπείρουν «χάος και αναρχία»

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι κατηγόρησε χώρες της Δύσης ότι επιχειρούν να σπείρουν «χάος και αναρχία» στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία, η οποία συγκλονίζεται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου μήνα.

«Παρατηρούμε απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Μακέι. «Η ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί στη Λευκορωσία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι επιβλαβείς για όλους», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες βρίσκονται στη φυλακή, έπειτα από εβδομάδες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία που ξέσπασαν λόγω των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στις οποίες ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής. Η αντιπολίτευση του πρώην σοβιετικού κράτους κατήγγειλε εκλογές νοθείας.

ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αναμένεται να επιβάλουν σύντομα κυρώσεις σε οντότητες της Λευκορωσίας για αυτό που Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Οτάβα κρίνουν ως εκλογές νοθείας και βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

«Δηλώσεις που βρίθουν από κυνισμό έχουν γίνει από μια σειρά από συναδέλφους μας χωρών της Δύσης για την υποτιθέμενη ανησυχία τους για την κυριαρχία και την ευημερία της Λευκορωσίας», τόνισε ο Μακέι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στον ΟΗΕ. «Στην πραγματικότητα, αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες να επιφέρουν χάος και αναρχία στη χώρα μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ