Λευκορωσία: Σε φυλάκιση 6 ετών καταδικάστηκε η σύντροφος του Ρομάν Προτασέβιτς

Σε φυλάκιση 6 ετών «υποκίνηση μίσους» καταδικάστηκε από δικαστήριο της Λευκορωσίας η Ρωσίδα φοιτήτρια Σοφία Σαπέγκα, η οποία είχε συλληφθεί σε αεροσκάφος της Ryanair μαζί με τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο, εκ των ιδρυτών της λευκορωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας NEXTA, Ρομάν Προτασέβιτς, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Vyasna.

Η Σοφία Σαπέγκα, 24 ετών, και ο σύντροφός της, Ρομάν Προτασέβιτς, συνελήφθησαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν και πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και αναγκάσθηκε από καταδιωκτικό αεροσκάφος MiG-29 της λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας να αλλάξει την πορεία του και να προσγειωθεί στο Μινσκ, σε μία ενέργεια που καταγγέλθηκε τότε ως πράξη κρατικής πειρατείας.

Το Μινσκ απάντησε στη διεθνή κατακραυγή με τον ισχυρισμό ότι αναχαίτισε και εξανάγκασε το αεροσκάφος της Ryanair σε προσγείωση στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας αφού υπήρξε «ειδοποίηση για βόμβα». Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ απέδειξε ότι ο ισχυρισμός ήταν ψευδής.

Μετά τη σύλληψή τους, ο Ρομάν Προτασέβιτς, που ζούσε στην Ευρώπη από το 2019 και η Σοφία Σαπέγκα εμφανίστηκαν σε βίντεο μετά την «ομολογία» τους, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αποσπάστηκε διά της βίας.

Το NEXTA διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας που ακολούθησε την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας. Η λευκορωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε τότε εκτεταμένη νοθεία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Λευκορωσία. Ακολούθησε πογκρόμ κατά της λευκορωσικής αντιπολίτευσης με μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων.

Ο Ρομάν Προτασέβιτς βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Λευκορωσία εν αναμονή της δίκης του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ