Le Figaro κατά Ερντογάν: Οι κακές κινήσεις του Σουλτάνου

“Αφού δεν ικανοποιήθηκε με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τώρα θέλει να εκδικηθεί τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου;”, αναρωτιέται σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Philippe Gélie, αναφερόμενος στις λάθος κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Όπως συνεχίζει: “Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο ρίχνοντας κανονιές, σε μια εποχή που η ένταση με την Ελλάδα είναι στο αποκορύφωμά της. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, ανταγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους”. Παράλληλα ο αρθρογράφος σημειώνει πως “στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ” ενώ σημειώνει την προειδοποίηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας: “Η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή”

“Θα γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ; Ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ‘θυσιάσουν’ όσο το δυνατόν περισσότερους μάρτυρες’ όπως αυτός. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός του ισλαμιστικού τύπου τον ωθεί διαρκώς να δημιουργεί νέους εχθρούς μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και Γάλλοι “άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες” εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση” υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Gélie. Συνεχίζει επισημαίνοντας: “Η λίστα των κακών κινήσεων αυξάνεται: Μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη, αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών… Χωρίς να ξεχνάμε την εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου, Εμπρού Τιμτίκ, έπειτα από απεργία πείνας 238 ημερών. Για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλάσσιων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να βρει το θάρρος να μιλήσει στον “αυτοκράτορα” της Άγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει” σημειώνει ο Gélie που στη συνέχεια γράφει ότι “ο Γάλλος πρόεδρος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει έναν νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα.”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ