Λαβρόφ: Συνεργασία με τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ για την εκεχειρία

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πρέπει να συνεργασθούν επί του πεδίου προκειμένου η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν να κηρυχθεί μέσα σε μία εβδομάδα, να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, εκτίμησε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για να προχωρήσει αυτό (…) χρειάζεται συνεργασία των στρατιωτικών επί του πεδίου, τόσο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, όσο και για τα ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Από την έναρξη των επιχειρήσεών μας στη Συρία (…) είχαμε προτείνει να αποκατασταθούν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αμερικανών», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Δυστυχώς οι ΗΠΑ απέφυγαν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα (…) πιστεύω πλέον πως συνειδητοποιούν ότι για να προχωρήσουμε προς μια διευθέτηση στη Συρία, δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις επαφές μεταξύ στρατιωτικών» των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ουάσινγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θέλουν να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από δυτικές δυνάμεις και αραβικές χώρες, και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Οι δύο χώρες τάχθηκαν εξάλλου υπέρ μιας ταχείας και πλήρους ανθρωπιστικής πρόσβασης στις συριακές πόλεις που τελούν υπό πολιορκία.

Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν αντιταχθεί στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, επικαλούμενες το ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στοχοθετεί κατά κύριο λόγο τους λεγόμενους μετριοπαθείς αντάρτες και όχι τους τζιχαντιστές.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να επιβάλει την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην προεδρία της Συρίας, ενώ οι δυτικές δυνάμεις θέλουν την αποχώρησή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι σήμερα, η ρωσοαμερικανική συνεργασία στη συριακή σύρραξη αφορά αποκλειστικά στην αποφυγή επεισοδίων μεταξύ αεροσκαφών ή / και πλοίων και το ενδεχόμενο να πληγούν συμμαχικά αεροσκάφη από πυραύλους αέρος-εδάφους ή επιφανείας-εδάφους που εκτοξεύουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τόσο από αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, όσο και από σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κατηγορίες από ΗΠΑ σε Μόσχα περί όξυνσης του συριακού

Ολάντ: Ζήτησε τον τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών και τη βοήθεια στον πρόεδρο Άσαντ

Καταγγελίες περί 16 αμάχων νεκρών στη Συρία από τον Τούρκο ΥΠΕΞ παρά τη συμφωνία για εκεχειρία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.